Vertikalt landbruk og plantevekst som er klart for inspeksjon av investorer.

Hva betyr vertikalt landbruk for investorer?

Investorer i vertikalt landbruk leker ikke butikk. De skal tjene stort på å redde verden. Men hvorfor vekker vertikalt landbruk interessen til Bill Gates, Jeff Bezos, Justin Timberlake og Natalie Portman? Hva får dem til å investere på linje med monsterbedrifter som Google Ventures, IKEA, og Walmart?

Det er ikke bare samsvarende verdier som forener kjendiser og forretningsfolk. Det er et raskt voksende marked for innendørs plantevekst. I Norge går ting litt saktere. Det betyr ikke at vertikalt landbruk har mindre inntjeningspotensial her til lands. La oss finne ut hva vertikalt landbruk betyr for norske investorer.

Relevant artikkel: Hvorfor vokser CEA-bransjen så fort? (Controlled Environment Agriculture)

Vertikalt landbruk høres kanskje futuristisk ut, men teknologien har allerede fått en del år på baken. Moderne vertikalt landbruk ble unnfanget på Columbia University, New York i 1999. Der fikk Professor Dickson Despommier og studentene hans en makeløs ide. De skulle omforme en skyskraper til et innendørs landbruk med kapasitet til å brødfø 50.000 mennesker.

I 2015 var den første kommersielt suksessfulle vertikale plantefabrikken et faktum. Bare noen kilometer unna Columbia University, åpnet et lite plantefirma sine første fabrikklokaler i New Jersey. Firmaet het AeroFarms.

Ett år senere startet de verdens største vertikale landbruk, på 6.500 m2. Dette medførte videre forskning og store investeringer på innendørs plantevekst, men hva skjer i Norge?

Innhold

  1. Hvorfor er vertikalt landbruk er en god investering for fremtiden?
  2. Hva skal til for at vertikalt landbruk får en solid plass i norsk næringsliv?
  3. Hvordan kan du investere i vertikalt landbruk?

Hvorfor er vertikalt landbruk er en god investering for fremtiden?

Det er flere gode svar på dette spørsmålet. Vertikalt landbruk er en god investering fordi det fremdeles har til gode å ta av. Det kan med andre ord være gull verdt å investere tidlig, før hele verden kaster seg over den vertikale melkekua og konkurransen mangedobles.

Tenk på de som kjøpte bitcoin når prisen var på bunn. Om fem år kan det være mange som sitter der og river seg i håret fordi de ikke investerte i vertikalt landbruk når konkurransen var lav.

En annen grunn til at vertikalt landbruk er en god investering for fremtiden er at behovet for bærekraftig plantevekst skyter i været. Riktignok går ikke miljøregnskapet til vertikale landbruk i pluss per i dag, men de er designet for bærekraftig utvikling. Det vil si at vertikalt landbruk gjør mye godt for miljøet.

Så snart planteforskerne kommer opp med en måte å kutte strømforbruket, vil kostnadene dale og miljøregnskapet gå i et rungende pluss. Finn ut mer om fremtidens planteteknologi i vår artikkel om forskning på vertikalt landbruk.

Etterspørsel og markedsføring av bedre matvarer

Markedsverdien til vertikalt landbruk har også betydning for investorer. Vertikalt landbruk kan nemlig skilte med mange miljømessige fordeler. Planteveksten er for eksempel ikke avhengig av dyrkbar mark, massiv vanning eller sprøytemidler. Dette gjør vertikalt landbruk lett å markedsføre.

I tillegg har vertikalt landbruk for øyeblikket en nyhetsverdi som gjør nye aktører interessante for presse og media. Konkurransen er fremdeles er lav. Derfor er det gode muligheter for å bygge sterke merkevarer som vil ta teten når vertikalt landbruk virkelig tar av i Norge.

En siste og meget god grunn til at vertikalt landbruk er en god investering for fremtiden er at det svarer til folks etterspørsel. Nordmenn spiser mer frukt og grønt enn noen gang. Samtidig setter vi stadig større krav til matvarene vi putter i oss.

Vertikale landbruk dyrker planter uten kjemikalier og sprøytemidler. Takket være modere plantevitenskap dyrker de frem mer smakfulle, mer næringsrike og mer appetittlige planter enn mye av det som avles opp i tradisjonelle landbruk.

Hvordan dette er mulig kan du lese mer om her: Vertikalt landbruk: Fremtidens matproduksjon

Økonomisk vekst i vertikalt lanbruk

I november 2021 rapporterte Bloomberg at den vertikale landbruksindustrien kom til å nå en verdi på 19.86 milliarder innen 2026. Det vil si en økonomisk vekst på 24.30 prosent mellom 2021 og 2026.

Vi kommer altså til å merke en markant vekst i den vertikale landbruksindustrien over de neste fem årene, noe som også kommer til å påvirke norsk landbruk.

Hovedanalytikeren bak rapporten fra BIS Research hadde følgende å si om den vertikale landbruksindustrien:

«Vertikalt landbruk kan revolusjonere den globale landbruksindustrien. Ved bruk av avanserte landbruksteknikker og dyrking på helårsbasis kan produksjonen økes og globale matbehov dekkes på en effektiv måte.»

Hvor enn lovende dette høres ut, må investorer sette seg inn i både muligheter og utfordringer innen vertikalt landbruk. Det gjelder å angripe saken fra flere hold for å finne ut hvorfor det kan være en god investering.

Relevant artikkel: De største utfordringene i vertikalt landbruk

Hva skal til for at vertikalt landbruk får en solid plass i norsk næringsliv?

Først og fremst må teknologien til vertikalt landbruk videreutvikles og forbedres. Dette skjer kontinuerlig, siden noen av verdens mest resurssterke forskere er på saken.

Vertikalt landbruk er blant annet et satsningsområde for Microsoft Research. De jobber hardt med å utvikle kunstig intelligens for automatisering av plantevekst. Det er altså bare et spørsmål om tid før vertikalt landbruk blir mer kostnadseffektivt enn det er i dag.

En annen bit av puslespillet som må på plass for at vertikalt landbruk skal bli husvarmt i Norge er aksept av handelsstanden. Da snakker vi spesielt om landets ledende plantegrossister.

Per dags dato er det slik at tradisjonelle landbruk flest er medlem av enten Norsk Bondelag eller Norges Bonde- og Småbrukarlag. Disse organisasjonene hjelper bøndene å selge produktene sine til de store plantegrossistene. Stor sett alle matvarebutikker i Norge står i ledtog med disse grossistene.

Vertikale landbruk må derfor forhandle seg frem til en avtale med plantegrossistene for å selge varene sine i matvarehandler. Det er fullt mulig å selge godt til restauranter, spesialforretninger, markeder og andre detaljister. De største salgstallene kommer derimot fra matvarekjedene.

Måten å løse denne utfordringen på kan være å få til bedre avtaler mellom bondelagene og vertikale landbrukere, eventuelt i samtale med grossistene.

Et annet alternativ er at vertikale landbrukere oppretter sin egen interesseorganisasjon. Den kunne for eksempel bli kalt Norges Vertikale Landbrukslag. NVLs hovedoppgave kunne vært å fremme forholdene for innendørs landbrukere i norsk næringsliv.

Hvordan kan du investere i vertikalt landbruk?

Den første måten å investere i vertikalt landbruk på er å starte ditt eget dyrkingsanlegg. Mange frykter høye oppstartskostnader, men dette har vi en løsning på. Avisomo tilbyr nemlig utleie av vertikale dyrkingsanlegg.

Det vil si at du kan starte så stort eller lite du vil og tilpasse investeringen til din egen lommebok. Det var slik Tyske Infarm startet i 2013. De dyrket planter i en campingvogn i Berlin. I 2021 ble Infarm den første vertikale planteprodusenten i Europa som var verdsatt til over 1 milliard dollar.

En annen måte å investere i vertikalt landbruk på er å kjøpe aksjer. Med veksten vi ser i vertikalt landbruk om dagen vil det dukke opp mange nye og spennende aktører. Da gjelder det bare å finne et firma som har de rette ambisjonene og stayerevne til å realisere sine drømmer.

Det er et meget godt tegn at firmaer som Microsoft, Google og SoftBank satser på vertikalt landbruk. Det forteller oss at teknologien er under utvikling og at hjulene på markedskreftene ruller fremover. Lignende utviklinger merkes over hele verden, til og med i Norge.

Et tredje alternativ for investering i den vertikale landbruksindustrien er å kjøpe aksjer i firmaer som leverer eller utvikler utstyr og teknologi for innendørs plantevekst. Det vil antakelig være mer utfordrende å finne gode kandidater, men veksten i markedet krever nye leverandører og utviklere.

Etter hvert som industrien vokser vil behovet for LED-lamper, plantemedier, irrigering, vekstsystemer og mye annet utstyr vokse. Dette behovet vil resultere i nye firmaer som går en potensielt meget innbringende fremtid i møte.

Relevant artikkel: Forretningsplan for vertikalt landbruk

Konklusjon

Vertikalt landbruk byr på nye og spennende muligheter for norske investorer. Ikke minst fordi det har det potensial til å forene bærekraftig utvikling med god fortjeneste. Det er en kombo som mange av verdens største teknologifirmaer kan like, noe som underbygger den globale utviklingen av vertikalt landbruk.

Takket være Walmart sin avtale med den vertikale planteprodusenten Plenty, vil det snart være vertikalt dyrkede grønnsaker å finne over hele Amerika. Spørsmålet er ikke om det samme kommer til å skje i Norge, spørsmålet er når?

Relevant artikkel: Hva er risikoen ved investering i vertikalt landbruk?

Kilder

CNBC: A Dutch vertical farming company has just been valued at over $1 billion
CNBC: Walmart makes an investment in vertical farming start-up Plenty
MDPI: State of the Art of Urban Smart Vertical Farming Automation System: Advanced Topologies, Issues, and Recommendations
Microsoft Features: Indoor vertical farming in Asia and beyond: Digging deep in data
Vertical Farming Planet: The Full History of Vertical Farming: When Did It All Start?

Economy_of_modern_vertical_farm

Økonomi i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg

Lær om forretningsmodellen i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg. Hva er kostnader, utbytte, profitt, fordeler og risikofaktorer?

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
martin

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss om du er interessert i en samtale om hvordan du kan dra nytte av Avisomos styringssystem for vertikalt landbruk.