Vanlige spørsmål og svar

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli oppdatert når vi poster nytt innhold.

Sola stråler fotoner til jorda. Fotoner er energien som lyset bærer med seg. På en fin sommerdag når sola varmer opp huden din, er det fotoner som treffer huden din og skaper varme.

Fotoner er den viktigste ingredienser i fotosyntesen og mange andre kjemiske prosesser i naturen, men ikke alle fotonene som ankommer jorda vår kan benyttes i fotosyntesen.

De fotonene som kan benyttes i fotosyntesen reiser innenfor PAR (photosyntehically active radiation) spektrumet innenfor 400-700nm. Alle fotoner som finnes utenfor dette spektrumet gjør enten ingenting for planten eller hindrer planten fra å vokse. Når vi skaper fotoner fra LED kan vi bestemme hvilket materiale som skaper lyset og dermed bestemme nøyaktig hvilken bølgelengde fotonene reiser med.

På denne måten skaper vi kun lys av riktig frekvens slik at alt lys kan bli brukt av planten til fotosyntese – noe planten opplever som en perfekt sommerdag, hver eneste dag!

Alle planter trives innendørs og får som oftest bedre resultater enn utendørs eller i veksthus.

I Avisomo sine testlokaler har vi dyrket frem alt fra urter og tomater til salat og mikrogrønt i vårt trallesystem, men det er noen planter som egner seg bedre enn andre innendørs.

Produksjon av grønnsaker avhenger stort av produksjonskostnader, arbeidskostnader og plassutnyttelse, så om du er på utkikk etter å se hvor mye penger du kan tjene med denne teknologien, begynn med markedet og finn ut av hvor mye markedet ditt kan kjøpe av ulike produkter.

Deretter kan vi i Avisomo gjøre alle beregninger og fremlegge et driftsbudsjett og investeringsbudsjett for produksjonen du ser for deg med alle utgifter dokumentert.

Et innendørs dyrkesystem koster mer enn en flekk med jord eller et veksthus, og driftskostnaden er også høyere. Derfor er det viktig å huske hvordan denne formen for dyrkning har automasjon, forutsigbarhet og beskyttelse mot vær og vind som sine største fordeler.

Snittprisen på én kvadratmeter med innendørs dyrkningsareal ligger på rundt 12.000kr i verden i dag, da inkludert all automasjon for automatisk drift sett bort fra såing og høsting.

Avisomo er spesialisert på IoT og automatisering. Dette betyr at vår kjernekunnskap er automatisering av driftsoppgaver som vanning, belysning, gjødsling og logistikk. Med våre partnere kan vi levere robotikk og styresystemer som kan gjøre en produksjon helt automatisk om ønskelig.

Vedlikehold av det minste systemet som kan kjøpes av Avisomo er beregnet til en arbeidstid på 30 minutter i uka, sett bort fra tiden det tar å så og høste plantene i systemet.

Avisomo har utviklet systemet rundt standarder som finnes i grønnsaksbransjen. Dette betyr at de fleste potter og brett som kan kjøpes til produksjon av planter på friland eller i veksthus, passer perfekt i våre systemer.

Derfor er det også lagt opp til at alle typer medium kan brukes – jord, torv, rockwool, growfoam – you name it!

Hvem som helst kan kjøpe et Avisomo-system og begynne grønnsaksproduksjon, men dersom personen ansvarlig for systemet har grønne fingre vil sannsynligheten for lønnsom produksjon øke.

Selv om teknologien kan gjøre mye, er det fortsatt biologi som foregår. Vi i Avisomo er klar over dette og kan dermed tilby opplæring og service på både biologi og teknologi i drift.

For å kunne stille med størst mulig kompetanse på det biologiske har Avisomo dannet partnerskap med Norgro, en av norges fremste kompetansemiljøer på grønnsaksproduksjonen i Norge.

Dine spørsmål

Fant du ikke det du lette etter? Send oss gjerne dine spørsmål nedenfor og vi kommer tilbake til deg snarlig. Mange takk!