Planter som dyrkes i vertikalt landbruk.

Hvilke planter kan dyrkes i vertikalt landbruk?

Innendørs landbruk er fremtiden! Det tillater dyrking av sunnere planter på bærekraftig vis. Ikke nok med det, god planlegging og strategi kan gjøre vertikalt landbruk til storindustri. Så langt har planteutvalget holdt innendørs landbrukere tilbake, men aldri før har vertikale dyrkningsanlegg hatt større planteutvalg. Her er plantene som egner seg best til vertikalt landbruk!

Relevant artikkel: Vertikalt landbruk – Fra konsept til inntekt

I prinsipp kan alle slags planter dyrkes innendørs. Hvorfor dyrkes det da så begrenset planteutvalg i vertikale landbruk? Det handler om hva som lønner seg å produsere og hvor lenge plantene kan lagres. Ikke minst, handler det om hvor stort kvantum som må dyrkes for at virksomheten skal gå i pluss.

Dagens vertikale landbruk har en tendens til å fokusere på salater, urter og mikrogrønnsaker. Grunnen til dette er at disse har vist seg å være relativt sikre planter å tjene penger på. De kan dyrkes raskt, produksjonen lar seg enkelt stabiliseres, og det stilles store krav til at varene er ferske.

La oss se på en matvare som ikke dyrkes vertikalt, poteten. Den lar seg dyrkes innendørs, men den kan lagres relativt lenge. Det betyr at tradisjonelle landbruk kan dyrke og levere mengder som det er vanskelig for innendørs landbrukere å konkurrere med.

Når det er sagt, så utvides planteutvalget til vertikale landbruk raskt. Det utvikles nye planteoppskrifer på samlebånd, og mange viser tegn på stort inntjeningspotensial.

Siste skrik på den vertikale plantefronten kommer vi tilbake til litt lenger ned i artikkelen. La oss først se nærmere på de sikre stikkene for innendørs landbrukere.

Plantene som vertikale landbruk tjener best på i dag

Moderne innendørs landbruk så dagens lys på tampen av 90-tallet. Siden den gang har produksjonsmetodene utviklet seg raskt på det tekniske plan. I praksis har det dog tatt tid å sette metodene ut i livet. Forskerne jobber på spreng med å utvikle teknologien. I mellomtiden har landbrukerne perfeksjonert kultivasjon av planter for vertikalt landbruk som gir god profitt her og nå.

Relevant artikkel: Hva betyr vertikalt landbruk for investorer?

Salater

Innen vertikalt landbruk er det ingenting som dyrkes mer enn salater, det være seg alt fra spinat og grønnkål til crispisalat og babyleaf.

Grunnen til at salater er populært å dyrke er at etterspørselen for fersk salat er stor og at planteoppskriftene har blitt perfeksjonert i over 20 år. Enn så lenge har det vært en trygg investering for vertikale landbrukere å satse på salatdyrking.

Etter hvert som den vertikale landbruksindustrien utvikles, vil det dog bli mange om beinet. De som allerede har en fot innenfor markedet vil stille sterkt. Det vil derimot bli vanskeligere for nye aktører å basere seg på dyrking av salater.

Urter

Urter er nummer to på listen over populære planter å dyrke i vertikalt landbruk. I likhet med salater har urter den fordelen at etterspørselen er stor. Når det er sagt, så vil det antakeligvis blir knivende konkurranse blant urtedyrkere når vertikale landbruk blir å finne i alle landets kriker og kroker.

Mikrogrønnsaker

Samme forhold gjelder for mikrogrønnsaker som urter og salater. Vær obs på at gevinsten er høyere dersom du lykkes med denne typen plantevekst. Mikrogrønnsaker er litt spesielt fordi matvarehandlene ikke nødvendigvis er dine beste kunder.

Dersom du får satt opp et godt distribusjonsnettverk, vil det sannsynligvis alltid være mulighet for å tjene gode penger på mikrogrønnsaker. Spørsmålet er hvor stort nettverk det er mulig å bygge i et land så lite som Norge?

Tomater

Tomater har ikke tatt helt av i norske vertikale landbruk. Rundt om i verden er det derimot mange som dyrker tomater med stort hell. Det er ingenting som stopper norske bønder fra å lære av disse. Tomater er relativt lette å kultivere i vertikalt landbruk. Vær obs på at de er skjøre, og at plantene strekker seg høyere enn mye annen plantevekst.

Agurker

Agurker dyrkes også med stort hell i utlandet. Derfor vil de nok dukke opp mer i norske vertikale landbruk så snart industrien blir husvarm her på berget. En fordel med agurker i forhold til vertikalt landbruk er at vekten er relativ lav til tross for størrelsen. Derfor kan agurker dyrkes i hopetall i vertikale dyrkingsanlegg.

Jordbær som dyrkes i vertikalt landbruk.

Plantene som er på vei inn i vertikalt landbruk

Noe av grunnen til at plantene i forrige kapittel har blitt så populære å dyrke i vertikalt landbruk er at velutviklede planteoppskrifer tillater automatisert vekst av disse artene. Per dags dato har planteforskere utviklet en rekke nye planteoppskrifer for nye arter som bare venter på å tas i bruk og perfeksjoneres av vertikale landbrukere. Dette gjør innendørs plantevekst mer konkurransedyktig på markedet fordi landbrukene får et større plantespekter å dyrke.

Relevant artikkel: Vertikalt landbruk – Fremtidens matproduksjon

Jordbær

Vertikalt dyrkede Jordbær er spesielt spennende i Norge siden nordmenn er gale etter norske jordbær. Normalt er sesongen kort, men hva om ditt vertikale landbruk hadde norske jordbær å tilby året rundt? Det sier seg selv at det vertikale landbruket som perfeksjonerer planteoppskriften på norske jordbær går en lys tid i møte.

Sopp

Det største vertikale landbruksfirmaet i Europa – Infarm – har lovet å iverksette produksjon av både jordbær og sopp i løpet av 2022. Det vil si at begge disse plantene lar seg dyrkes vertikalt på stor skala. Spørsmålet blir hvem som kaprer disse segmentene i det norske markedet?

Les mer om Infarm i vår artikkel: Hva er risikoen ved investering i vertikalt landbruk? (Kommer snart)

Bønner

Visse typer bønner har vist seg å gro meget bra i vertikale dyrkingsanlegg, spesielt brekkbønner og hagebønner. Begge disse bønnetypene vokser naturlig i høyden, og er derfor som skapt for vertikalt landbruk.

Erter

Erter er også velegnet for dyrking i vertikalt landbruk. De har vist seg å trives veldig godt i hydroponiske dyrkingsanlegg, der de typisk har en vekstsyklus på 8 uker. Om du lykkes med å markedsføre ertene som den næringsbomben av en supermat det er, vil det være god mulighet for å tjene godt på erteplanting.

Vannlinser

Vannlinser er en nisje som kan tjenes gode penger på. Det Kanadiske firmaet Pontus Water Lentils startet sin virksomhet med å dyrke vannbønner. Deretter har de blitt eksperter på å utvikle aquaponiske innendørs vekstfabrikker. Sjekk ut dette intervjuet med Pontus Water Lentils for å finne inspirasjon til ditt eget vertikale landbrukseventyr.

Paprika

Paprika er en spennende plante som det for øyeblikket jobbes med å utvikle gode planteoppskrifer for. Så langt har innendørs landbrukere hatt størst suksess med å dyrke paprikaspirer som deretter flyttes over til andre typer vekstanlegg. Dette er i seg selv er en meget spennende forretningside som vi kommer tilbake til under Oppal.

Pepper

I likhet med bønner kan pepper dyrkes naturlig i høyden, noe som har vist seg å fungere godt i innendørs landbruk. Så langt har vertikal dyrking av pepper først og fremst foregått i tårn. De nøye kontrollerte lys-, vann- og ventilasjonsforholdene i innendørs vekstanlegg har resultert i radikalt effektivisert pepperdyrking.

Blomster

Et forskerteam hos elektrogiganten Philips jobber med å utvikle planteoppskrifer for blomster i vertikalt landbruk. Philips kom frem til at alle typer blomster kan dyrkes mer effektivt i innendørs vekstanlegg. Nå er de fast bestemt på å utvikle oppskriftene som gjør dette til en realitet.

Plantene som vertikale landbruk vil tjene mest på i fremtiden

De siste dyrkingsmulighetene innen vertikalt landbruk viser størst inntjeningspotensial. Samtidig krever de bedre utvikling av metoder og salgsnettverk for å fungere optimalt. Når det er sagt, så kan dyrking av oppal og medisiner være meget lukrativt. Alle med ambisjoner om å starte innendørs vekstfabrikker bør vurdere disse mulighetene.

Relevant artikkel: Hvorfor vokser CEA-bransjen så fort? (Controlled-Environment Agriculture)

Oppal

Oppal, eller forkultivering, vil si å dyrke plantespirer som deretter flyttes over i andre typer vekstanlegg. Dette er en av de mest spennende forretningsmulighetene innen vertikalt landbruk. Grunnen til dette er at det tillater samarbeid med alle slags bønder og dyrking av alle slags planter.

Medisiner

Innendørs dyrkingsanlegg er perfekt for kultivering av medisinske planter fordi det lukkede miljøet holder plantene skjermet fra forstyrrende bakterier og insekter. Det sier seg selv at inntjeningsmulighetene er enorme. Samtidig byr det på utfordringer å sanksjonere og regulere gode salgskanaler.

Plantekstrakter

I likhet med medisiner, egner planteekstrakter seg ypperlig for kultivasjon i innendørs dyrkingsanlegg. Det har et enormt salgspotensial, og reguleringen av salg og tilvirkning er langt fra like streng som for medisiner. Om du i tillegg får til å eksportere varene til utlandet, kan innendørs dyrking av planteekstrakter være ditt livs forretningsmulighet.

Tomater som dyrkes i vertikalt landbruk.

Konklusjon: Planter fra vertikalt landbruk er snart overalt

Vertikalt landbruk er på god vei inn i norsk matindustri. Enn så lenge har ikke markedet fått det helt med seg at planter fra vertikalt landbruk er mye bedre enn annen plantevekst. Så snart forbrukere får øynene opp for dette, vil det åpne en rekke nye dører for vertikale landbrukere.

Det er bare et spørsmål om tid før innendørs landbruk over hele Norge dyrker de lekreste jordbær, sopp, bønner, linser, salater og urter som norske forbrukere noen gang har sett. Og best av alt, det er ingen sesonger i vertikalt landbruk, alle godsakene dyrkes året rundt.

Relevant artikkel: Hvorfor investere i vertikalt landbruk?

Kilder
GardeningHeavn: Top 11 Best Plants For Hydroponics
GrowZone: How to grow tomatoes indoors with Full Spectrum LED grow lights
HortiGrowlight.com: ProefCentrum Hoogstraten – Paprika under LED grow lights
Michigan State University: Crops Suitable for Vertical Farming
NASA: NASA Research Launches a New Generation of Indoor Farming
Philips: Follow us on a new journey combining floriculture and vertical farming
Saving Earth Magazine: Reinventing farming: Pontus water lentils of Vancouver
Urban Kisaan: Building an effective indoor farming technique at home
Vertical Farming: Food Crops
WhyFarmIt: Best Plants To Grow Hydroponically: Proven Veggies, Fruits, Herbs

Economy_of_modern_vertical_farm

Økonomi i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg

Lær om forretningsmodellen i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg. Hva er kostnader, utbytte, profitt, fordeler og risikofaktorer?

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
martin

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss om du er interessert i en samtale om hvordan du kan dra nytte av Avisomos styringssystem for vertikalt landbruk.