CEA (Controlled-Environment Agriculture) i Norge.

Hvorfor vokser CEA-bransjen så fort?

CEA (Controlled-Environment Agriculture) vokser raskt over hele verden. Det satses enormt på utvikling av teknologi, biologi og industri for CEA. Noen av de største investorene er Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) og Masayoshi Son (Softbank). Hva var det som fikk disse industrigigantene til å fatte interesse for CEA? Dette er årsakene til at CEA-bransjen vokser så fort:

I Norge er CEA på et formativt stadium. Likevel satses det friskt. I 2021 investerte Onna 60 millioner kroner på Norges største vertikale landbruk. Ambisjonen var å øke produksjonen av lokale grønnsaker. Anlegget kan dyrke 350 tonn salat i året. Slike investeringer gir norsk CEA-bransje vind i seilene.

Når vi ser på hva som skjer i Amerika, Asia, Tyskland og Frankrike, tyder alt på en forestående CEA-eksplosjon. Bitene har enda ikke falt helt på plass i Norge. Derfor kan det tenkes at Ola Nordmann sitter litt på gjerdet og venter.

Spørsmålet er om det er taktisk lurt å investere før CEA tar helt av? Alternativet er å vente til CEA-stormen er et faktum. La oss legge alle kortene på bordet mens du tenker på saken.

Innhold

  1. Hva er CEA (Controlled-Environment Agriculture)?
  2. CEA vokser raskt på alle kontinenter
  3. Klimaendringer krever nye løsninger, CEA stiller opp!
  4. CEA: Fremtidens teknologiske satsningsområde

Hva er CEA (Controlled-Environment Agriculture)?

CEA står for Controlled-Environment Agriculture. Det er et paraplybegrep som omfatter vertikalt landbruk, innendørs plantevekst, og teknologien som er utviklet for CEA. Da snakker vi først og fremst om vekstsystemer for innendørs plantevekst og datasystemer for automatisering av produksjonen.

CEA benytter seg av vekstteknikker som hydroponi, aeroponi og aquaponi. Disse benyttes for å gjøre planteveksten så plassbesparende og effektiv som mulig. Mer om de ulike vekstteknikkene kan du lese i vår artikkel om hvordan du kommer i gang med vertikalt landbruk.

Fordelene med CEA er at det gir bedre kontroll over planteveksten. Slik legges det til rette for optimalisert planteproduksjon og stabile avlinger.

I tillegg har CEA potensial til å hanskes med mange av fremtidens miljøproblemer. Det er kombinasjonen av effektivisert og bærekraftig planteproduksjon som vekket interessen til store investorer. Hvor det hele ender opp er ikke lett å forutsi. At CEA skyter fart på alle kontinenter er det derimot ingen tvil om.

CEA vokser raskt på alle kontinenter

Sommeren 2020 opplyste rapporten «The State of Indoor Farming» at det dyrkes innendørs plantevekst på mer enn 1,5 millioner km2 på internasjonal basis. I samme rapport ble det anslått at arealet vil økes til mer enn 2 millioner km2 i løpet av 2022. Det vil altså si en vekst på ca 25 prosent.

I Asia utvikles CEA spesielt raskt. Mange av landene tilbyr statlig støtte for å fremme lokal matproduksjon. I Singapore og De Forente Arabiske Emirater vokser CEA raskest.

Enn så lenge er Japan størst i Asia. Det er ikke så rart, siden mye av teknologien utvikles der. I tillegg er også Japansk CEA statlig støttet. Lignende CEA-insentiver dukker nå opp i store deler av Sørøst-Asia, Karibia, USA og Europa.

Vertikale landbruk forventes å vokse med oppimot 30 prosent i Asia-Stillehavsregionen frem mot 2026. Dette har lokale grossister og forhandlere tatt til seg. Mange forbereder seg på en stor omveltning i plateindustrien. Bedrifter tilrettelegges for kjøp og salg av innendørs plantevekst.

CEA startet som en lovende teori. Takket være teknologisk innovasjon har det blitt en raskt voksende bevegelse i matindustrien. Ekspertene tror ikke at CEA kommer til å erstatte tradisjonelt landbruk. Det forventes i stedet at disse to formene for plantevekst kommer til å skape en ny balanse i markedet.

I Asia-Stillehavsregionen ser vi allerede tegn på dette. Der satses det stort på CEA. Målet er å forvandle matindustrien. Driften skal effektiviseres og kostnadene senkes med bærekraftig og helsebringende matvarehandel.

Norsk CEA (Controlled-Environment Agriculture).

Klimaendringer krever nye løsninger, CEA stiller opp!

I følge Newbean Capital er veksten i Asia-Stillehavsregionen konsekvensen av en rekke helse- og miljøproblemer. Det har vært store utslipp av klimagasser, utstrakt bruk av kjemikalier og en rekke skandaløse funn i matvarer. Dette har skapt ønske om en mer samvittighetsfull matindustri.

I Kina krever folk mer åpen opplysning om matvarenes opphav og produksjon. Spesielt etter melkepulverskandalen i 2008. Mer enn 1300 spedbarn havnet på sykehus på grunn av melk som var utvannet med melamin (et syntetisk plaststoff). Deretter fikk sikker matproduksjon høy prioritet.

I Japan har CEA fått vind i seilene som en følge av Fukushima-ulykken i 2011. Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien forårsaket den nest størst atomkatastrofen noensinne. Det gjorde japanske konsumenter mer bevisste på innholdet i matvarene de putter i seg.

Fukushima er i dag tilbake på fote og produserer matvarer som er fri for radioaktive stoffer. Samtidig har hendelsen skjerpet forbrukernes informasjonsbehov.

Ulykker og skandaler er bare en del av historien til CEA i Asia. Som en følge av økt bevissthet rundt helse og miljø, forlanger kundene å vite hvor maten deres kommer fra. Behovet for friske, kjemikaliefrie råvarer øker raskt.

Selv om CEA er langt mer utviklet i Asia enn noen annen plass i verden, er Newbean sikre på at veksten vil ta seg opp kraftig i årene som kommer.

CEA utføres som oftest uten kjemikalier og sprøytemidler. I tillegg gjør innendørs plantevekst det lettere å identifisere hvor matvarene stammer fra. Dette svarer til konsumentenes økte informasjonsbehov.

Nye landbruksmetoder tillater oss ta opp kampen mot helseskadelig matvareproduksjon og faretruende klimaendringer. Teknologien har allerede kommet langt, men innen CEA har den fortsatt mye å utrette.

CEA: Fremtidens teknologiske satsningsområde

Det høres kanskje ut som science fiction, men dagens CEA styres ved hjelp av kunstig intelligens og robotikk. Såkalte planteoppskrifter benyttes til digital overvåking av planteveksten. Datasystemet måler temperatur, vann- og lysnivåer.

Slik føres statistikk over hvilke forhold som gir plantene best næringsinnhold og smak. Robotikk benyttes til å justere planteveksten med stor nøyaktighet. Dette sikrer at vekstforholdene holdes optimale og identiske, uansett hvor stort veksthuset er.

Nøyaktigheten i CEA minsker ressursbruk på alle plan. Behovet for dyrkbar mark reduseres med 95 prosent. Innendørs plantevekst promoterer i tellgg gjenbruk av vann og bedre utnyttelse av næringsstoffer. Det er heller ikke nødvendig med utstrakt bruk av kjemikalier.

CEA kan i prinsipp utføres hvor som helst og når som helst. Innendørs plantevekst sikrer konstante vekstforhold og arbeidsforhold som alltid er gode. Resultatene kan gjentas med stor sikkerhet til alle årets tider. Plantemiljøet hemmes aldri av vær, vind, skadedyr eller plantesykdommer.

Datasystemene tillater automatisering av veksten, noe som betyr kraftig redusert behov for arbeidskraft.

LED-lamper lyser vei for CEA-bransjen

Sett bort fra futuristisk CEA-teknologi, så har utvikling av LED-lamper hatt mest å si for veksten i bransjen de siste årene. Før LED-lamper ble utviklet for CEA ble det benyttet såkalte HPS/MH lyspærer. Denne typen lamper brukte mye strøm, og lyset kunne ikke finjusteres slik som dagens LED-lamper.

Utvikling av LED for innendørs plantevekst var uhyre viktig for CEA-industrien. Det la til rette for optimalisert plantevekst på et helt annet nivå. Bare de siste tre årene har LED-teknologien drastisk senket energiforbruket. Slik har utgiftene til CEA blitt lavere enn noen gang før.

Les mer i vår artikkel om hvordan du effektiviserer plantevekst med LED-plantelys

Veien videre for CEA har aldri sett lysere ut (beklager tørrvittig LED-humor). Industrien vokser raskere enn noen gang. Med ny teknologisk utvikling følger ytterligere effektivisering av innendørs plantevekst.

For øyeblikket jobbes det hardt med å perfeksjonere kameraer og sensorer. Dette vil bedre datasystemenes forståelse av plantevekstens ulike sykluser. Samtidig utvikles det robotikk for automatisering av innhøsting og pleie av planter som trenger ettersyn i vekstfasen.

CEA-bransjen vil utvilsomt vokse mye i årene som kommer. Spørsmålet er i hvilken grad innendørs plantevekst kommer til å ta over norsk matindustri? Dersom du har flere spørsmål om CEA, anbefaler vi å lese denne artikkelen: Vertikalt landbruk – Fra konsept til inntekt.

Derfor vokser Controlled-Environment Agriculture (CEA)!

Teknologiutvikling er en viktig årsak til at CEA-bransjen vokser med stormskritt. I første omgang la innovativ planteteknologi til rette for effektiv plantevekst. De nye planteteknikkene minimerte behovet for dyrkbar mark.

Gårdagens planter ble avlet for best motstandsdyktighet mot plantesykdommer og tøffe værforhold. Innendørs plantevekst avles for best smak og næringsinnhold. Neste steg i utviklingen er å utvikle smart-roboter for økt presisjon og produktivitet i vekstanleggene.

Newbean Capital anslår at CEA-bransjen vil styrke økonomien ytterligere og spres enda mer over hele verden. Det forventes at teknologien kommer til å samkjøres med leverandører. Utvikling av forretningsforbindelser og handelsnettverk vil tillate salg på større skala og mer lønnsom produksjon.

Dette vil på sikt skape større konkurranse mellom CEA-bedrifter. Enden på leksa blir pressing av priser, noe som vil gjøre innendørs plantevekst farlig konkurransedyktig i matvarehandelen.

Relevant artikkel: Hvorfor investere i vertikalt landbruk?

Kilder

AgFunderNews: Consumer Demand For ‘Clean Food’ Driving Asia’s Indoor Agriculture Market
Agweek: The cutting-edge technology that will change farming
Hortibiz Daily: Vertical farming and the future of automation in agriculture
HortiDaily: The CEA space expected to grow heavily in 5-10 years
Nationen: Bygger Norges største vertikale gård
United States Department of Agriculture: Advances in greenhouse automation and controlled environment agriculture

Economy_of_modern_vertical_farm

Økonomi i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg

Lær om forretningsmodellen i et moderne vertikalt dyrkningsanlegg. Hva er kostnader, utbytte, profitt, fordeler og risikofaktorer?

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
martin

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss om du er interessert i en samtale om hvordan du kan dra nytte av Avisomos styringssystem for vertikalt landbruk.